De Alpaca is familie van de Kameel, de dromedaris en de Lama en behoort tot de z.g. kameelachtigen en zijn vermoedelijk nakomelingen van de in het wild levende Vikunja's en Guanaco's en werden al zo'n 6000 jaar geleden gehouden door de Inca's in het Andes gebergte en in de bergen van Zuid-Amerika (o.a. Peru, Chili, Bolivia en Argentinië) ook in Australië, Nieuw Zeeland, Amerika en Canada maakt de markt van Alpaca's een sterke ontwikkeling door. De eerste Alpaca's kwamen in de vorige eeuw Europa binnen, eerst in de dierentuinen en later als hobbydier, echter het houden van deze dieren staat hier nog in de kinderschoenen, maar wordt wel ieder jaar meer. Er zijn twee soorten Alpaca's n.l. Hyacaya's en Suri's. De Hyacaya is meestal iets groter dan de Suri en wordt in Europa veruit het meeste gehouden. De Hyacaya is iets beter bestand tegen ons klimaat dan de Suri. Daarentegen is de Suri Alpaca ook heel elegant en mooi, ook apart vanwege zijn lange glanzende en zeer zachte wol.

   

Alpaca's zijn kuddedieren en kunnen daarom dus niet alleen gehouden worden. Aan te bevelen is twee of meer Alpaca's te houden, ze communiceren met elkaar door hun houding, bewegingen met hun staart en oren en maken ook een hummend geluid. Bij onraad of dreigend gevaar waarschuwen ze elkaar d.m.v. een hinnikend geluid. Alpaca's hebben grote, mooie ogen met een heel aparte uitstraling. Alpaca's zijn gemakkelijk te houden op kleine oppervlakten, de kosten om een Alpaca te houden zijn dan ook zeer laag, zeker vergeleken met veel andere huisdieren. Het zijn van nature zeer schone dieren en vanwege hun kleine hoefjes en zachte eeltzolen, brengen ze geen schade toe aan de grasmat. Ze zijn ook goed bestand tegen warmte en kou en wat minder tegen een natte omgeving, ze zitten ook niet graag opgesloten, ongeacht wat voor weer het is. In de zomermaanden is een schaduwplekje zoals bomen, windschermen of een schuurtje aan te bevelen. Een zandbak om in te rollen vinden ze zeer prettig.

   

Alpaca's hebben een zeer goede spijsvertering en eten het liefst gras en goed hooi, indien nodig mag men in de wintermaanden een beetje Lucerne, gedroogd gras of kuilhooi van goede kwaliteit bijvoeren. Tegenwoordig is er ook Alpaca mineralenbrok in de handel te verkrijgen, voorzien van alle benodigde vitaminen en mineralen. Men moet echter met het voeren van deze brok voorzichtig zijn en niet te veel of te weinig geven. Ook schoon drinkwater is zeer belangrijk. Het gewicht van een volwassen Alpaca ligt tussen de 55- 70 kg . Bij geboorte ligt het gewicht tussen de 6- 9 kg . De draagtijd bedraagt gewoonlijk 350 dagen en meestal wordt er één veulentje geboren. De geboorte vindt zelden 's nachts plaats maar bijna altijd overdag. Ze kunnen meer dan twintig jaar oud worden. Ziektes komen zelden voor, echter moeten de dieren wel op tijd ontwormd en ingeënt worden tegen parasieten, ook moeten ze eens per jaar gevaccineerd worden tegen Clostridium infectie en Tetanus. Ook moeten de hoefjes regelmatig geknipt worden. De Alpaca's kunnen na enige oefening gemakkelijk aan een halster lopen.

   

Alpaca's moeten meestal eens per jaar of eens per twee jaar geschoren worden ( dit is o.a. afhankelijk van de lengte en kwaliteit van de wol). De vacht weegt ongeveer tussen de 4 en 6 kg . De zeer fijne zachte wol van de Alpaca staat wereldwijd bekend om zijn superieure kwaliteit en is daarom zeer geschikt voor de productie van kleding. Niet voor niets droegen in vroeger tijden de leden van de koninklijke familie van de Inca's kleding van deze hoogwaardige Alpacawol, ook wel het goud van de Inca's genoemd. Ook in Europa weten steeds meer mensen de kleding van Alpacawol te waarderen en gelukkig wordt de interesse naar deze fantastische wol ieder jaar groter. Enkele firma's ook in Nederland zijn actief bezig met de import van kleding van deze hoogwaardige wol (o.a. uit Peru). Door het onvergelijkbare, unieke karakter van deze wol kan de kleding zomer en winter heerlijk gedragen worden, omdat de wol ook thermisch van zeer hoge kwaliteit is. Een trui of vest van Alpacawol zit soepel en behaaglijk en is onverslijtbaar, verkleurd niet. Er zijn 22 natuurlijke kleuren Alpacawol. De wol kan ook gemakkelijk geverfd worden. De kwaliteit van de wol wordt beoordeeld naar glans, zachtheid, fijnheid en krimp. De eerste wol, die van de Alpaca geschoren wordt is de fijnste wol: de z.g. babywol.

     

Klik hier voor een aantal foto's van alpaca's in de sneeuw.

Klik hier voor nog wat algemene foto's.

Home
Info
Dieren
Verkoop
Links
Contact
Voer